Η απουσία του Ιλάν απ’ το Τρίτο Πρόγραμμα

Πρόσφατα η ΕΡΑ διέκοψε τη σύμβαση του Ιλάν Σολομών, τον μοναδικό παραγωγό τζαζ και κλασικής μουσικής που πραγματικά απολάμβανα 8 με 9 το πρωί στ’ αμάξι και στη συνέχεια στο γραφείο με το ραδιόφωνο του κινητού. Τα περί σύμβασης δεν τα ήξερα μέχρι που διάβασα τα μαντάτα εδώ. Δεν είμαι ειδικός στις συμβάσεις με το δημόσιο, τις διακοπές τους, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ. Θεωρώ τραγικό το γεγονός ότι ο Ιλάν δεν κάνει ραδιόφωνο για τέτοιους λόγους.

Τον «γνωρίζω» μόνο ραδιοφωνικά απ’ τις εποχές του Jazz FM1. Δεν γνωρίζω αν διδάσκει κάπου ραδιόφωνο. Αν όχι ελπίζω να το κάνει γιατί έχει ταλέντο και γνώσεις. Εκτός απ’ τη μουσική που εκπέμπει στους ακροατές του, εξηγεί τους λόγους και τα συναισθήματα που τον έκαναν να επιλέξει συγκεκριμένα κομμάτια. Οι ιστορίες/πρόλογοι κάθε κομματιού που διαλέγει είναι περίτεχνα πλεγμένες με ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, είτε είναι αυτό για Βιβάλντι ή για Herbie Hancock. Δεν μακρηγορεί και μεταδίδει με ζωντάνια το πνεύμα των επιλογών του που συνήθως έχουν μιά αλληλουχία.

Τρίτο R.I.P.Από καιρού εις καιρόν, ψάχνοντας ακροάσεις κάνω μια στάση και στη συχνότητα του Τρίτου. Μια μιζέρια επικρατεί στα προγράμματα κλασικής και τζαζ μουσικής2. Όλο πετυχαίνω σοβαροφανείς εκφωνητές, που αναγγέλλουν το playlist τους πετώντας στίχους μεγάλων ποιητών. Με το πομπώδες νεκροθάφτικο ύφος τους και με το επιδεικτικά ιντελλεκτουέλ λεξιλόγιο τους αποθαρρύνουν κάθε καλοπροαίρετο ακροατή. Μου θυμίζουν βαριεστημένους καθηγητές μουσικής που βαρετά παραδίδουν το υλικό τους περιμένοντας να περάσει η ώρα.

Με κάτι τέτοια μπαίνει και το τελευταίο καρφί στο σεντούκι που λέγετε ποιοτική κρατική ραδιοφωνία. Να ελπίζουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και εδώ; Ο Εν Λευκώ πάντως συσπείρωσε κάποιο κοινό αλλά δεν καλύπτει πλήρως το κενό. Στη Βρετανία ο ClassicFM τα πάει μια χαρά με έξι εκατομμύρια ακροατές τη βδομάδα, παρόλο που είχε αρχικό αντίπαλο το BBC.

Μέχρι να γίνει κάτι (αν ποτέ γίνει) ας είναι καλά οι ξένοι σταθμοί που μεταδίδουν και στο δίκτυο. Ιλάν όμως δεν έχουν 😦

[1] Ο γραφών δεν είχε ούτε έχει επαγγελματικές (ή άλλες) σχέσεις με τον Ιλάν και τα Μ.Μ.Ε. γενικότερα
[2] Η ίδια μιζέρια φορμόλης επικρατεί και στην ιστοσελίδα του Τρίτου.

16 responses to “Η απουσία του Ιλάν απ’ το Τρίτο Πρόγραμμα

 1. Κρίμα.
  Οι εκπομπές του Ιλάν και του Σταματίου «άνοιγαν» το ραδιόφωνο σε όσους από εμάς ήθελαν να μπουν στον κόσμο της «κλασικής» και της «λατινικής» μουσικής.

 2. >Με το πομπώδες νεκροθάφτικο ύφος τους και με το επιδεικτικά ιντελλεκτουέλ λεξιλόγιο τους αποθαρρύνουν κάθε καλοπροαίρετο ακροατή.*

  σημείο των καιρών μας, δεν συμφωνείς?

  *δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει καλύτερα από σένα το στυλ αυτό!
  με μία φράση το «φωτογράφισες» πλήρως.

 3. Ειδικά το «ιντελλεκτουέλ λεξιλόγιο» είναι όντως σημείο των καιρών princess!

  Thanx για το κομπλιμέντο! Είναι παράξενο πως τα «καλά» τα γράφω με τη μία, ενώ αυτά που τα «βασανίζω» είναι μετριότατα.

 4. Γεια σου Unique! :))

  Κρίμα, δεν τον έχω ακούσει αλλά από τις περιγραφές σου μου θυμίζει Γιώργο Νοταρά του Εν Λευκώ. Μπαϊ δε γουέϊ, ο Εν Λευκω εκπέμπει ξανά; γιατί είχε διακόψει εδώ και ένα μήνα…Όλα τα καλά χάνονται.

  Όσο για τις συμβάσεις, δεν είμαι «ειδικός» αλλά ως πρώην συμβασιούχος θυμάμαι τα χάλια τους.

 5. Τυχαίνει να γνωρίζω τον Ιλάν από παλιά και είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες… Όσο για το Τρίτο, ας μην εκπλησσόμαστε. Ρίξτε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις με την «πρόθεση ψήφου» – εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις.
  Δυστυχώς, στη χώρα μας ούτε ως marketing trick δεν γίνεται να *πωληθεί* η jazz ή η κλασική μουσική… κατά τα πρότυπα του Classic FM που αναφέρεις – θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι γενικότερα mainstream και αυτός!

 6. Ας γίνει η κλασσική και η τζαζ mainstream όσο mainstream είναι ο Classic FM (το ξέρω ότι είναι) και μετά βλέπουμε για τα alternative. Δυστυχώς η κλασσική στη χώρα μας ακούγεται μόνο σε διαφημίσεις 😦

 7. …δεν ήξερα το παρασκήνιο… νόμιζα οτι ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να σταματήσει ο Ιλάν ήταν ο νόμος της φύσης. Προσωπικά λοιπόν τον είχα πεθαμένο…

  Ο Ιλάν είναι η δροσιά του πρωϊνού συνδυασμένη με το βάρος της εργασίας που ξεκινά εκείνη τη στιγμή! Φέρτε τον πίσω!!!

 8. Tον Ιλάν δεν τον γνώριζα. Κατά σύμπτωση ανακάλυψα αυτόν τον καταπληκτικό θησαυρό που λέγεται «τρίτο πρόγραμμα- όλα τα πρωϊνά του Τρίτου». Άρχισα να τον παίρνω τηλέφωνο να ρωτώ για διάφορα κομμάτια που με ξετρέλλαιναν και έτσι σιγά σιγά άρχισα να μαθαίνω να ακούω και να αγοράζω σίγουρες επιλογές. Τι να πω; για την ευγένειά του; τις γνώσεις του; εκείνα τα καταπληκτικά «γυρίσματα» από κλασσική σε τζάζ; Νόμιζα οτι είχε φύγει λόγω ηλικίας. Σοκαρίστηκα τώρα που τα διάβασα αυτά.

  Για άλλη μια φορά, ΝΤΡΟΠΗ στην ΕΡΤ για τέτοιες ενέργειες κακοδιαχείρησης του προγράμματος, vraiment degutant.
  Πάντως το αυτάκι μου πήρε οτι διατηρεί κατάστημα με υφάσματα στο στενό στο άγαλμα Κολοκοτρώνη, δεν θυμάμαι το όνομα της οδού, κάπου απέναντι από το Κεντρικόν,αν δεν απατώμαι. Όταν ανέβω Αθήνα, θα κάνω μια απόπειρα να τον βρω. Για το Ονόρε.

 9. Παράθεμα: Πραγματικό μουσικό ραδιόφωνο: Moodyradio.gr « Unique Fish

 10. Είμαι ένας παλιός φίλος το Ιλάν από τα Εξάρχεια. Πράγματι ο άνθρωπος έχει μεράκι. Τον θυμήθηκα τώρα επειδή ακούω αυτή τη στιγμή το Koln Concert του Keith Jarrett και πάντα μου έρχεται ο Ιλάν στο μυαλό με τη μουσική αυτή.

  Τον θυμάμαι πολλά χρόνια πριν στο θέατρο του Λυκαβηττού κατά τη διάρκεια συναυλίας των Lounge Lizards. Ηταν προς το τέλος κι έπαιζαν το no pain cakes αν δεν κάνω λάθος (είναι το κομμάτι με το βιολί) και τότε παρατήρησα ότι από τα μάτια του έτρεχαν δάκρυα. Τον ρώτησα τι συμβαίνει και μου απάντησε… η μουσική!

  Τέλος πάντων, ο Ιλάν όντως έχει (ή είχε) ένα μαγαζί με κουρτίνες και υφάσματα στην Κολοοτρώνη αν δεν κάνω λάθος. Αν τον δει κανείς σας ποτέ, στείλτε του χαιρετίσματα από τον Πέτρο στο Manchester και δώστε του το email μου!

 11. Τον Ιλαν που χάσαμε μόνο? εδώ φτάσαμε να ακούμε ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ !!! αυτό τον αχταρμά λαιτ τραγουδιών και κοινωνικών σχολίων.

 12. Διαφωνω καθετα με την απαξιωση του
  σταθμου…

  Κατι πρεπει να βρουμε να λεμε παντα σε
  οτι εχει σχεση με δημοσιο..

  Το τριτο εχει ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ εκπομπες
  που σε μερικες χιλιαδες ετη φωτος μπορει
  να βγαλουν και τα ιδιωτικα ραδιοφωνα…

  Για την προθεση ψηφου τωρα:
  Η κλασσικη μουσικη στην χωρα μας
  απευθυνεται σε 50.000 ατομα

  σπουδαστες ωδειων και πνευματικους
  ανθρωπους καποιας ηλικιας, ως εκ’ τουτου
  το 2,5% ειναι πραγματικος αθλος για τα σημερινα δεδομενα…

  Αν το κοινο ηταν μεγαλυτερο θα ειχε
  κανει και εδω την εμφανιση τους οι σωτηρες
  νταβατζηδες που εχουν και τα υπολοιπα
  μεσα….

 13. Ανακάλυψα πρόσφατα ενα καταπληκτικό διαδικτυακό ραδιόφωνο που παίζει jazz και έντεχνο Ελληνικό. Νομίζω οτι παίζουν αρκετές ώρες την ημέρα ζωντανά χωρίς να λόγια εκφωνητών.

  http://www.radioart.gr

  Στρατής

 14. Δεν έχω τηλεόραση και ακούω μόνο διαδικτιακό ραδιόφωνο,ερωτώ λοιπόν(γιατί δεν με ρώτησε κανείς ):είναι δίκαιο να Αναγκάζομαι (TO BE FORCEDαγγλιστί)να πληρώνω για την κρατική ραδιοτηλεόραση στους κατά τα άλλα υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗεεε?αυτός ο νόμος κάποτε δεν πρέπει να αλλάξει??..δεν θέλω να πληρώνω ερτ και μάλιστα όταν λείπουν ξεχωριστές φωνές σαν του Ιλάν,του Παπαδημητρίου κ.α. Τι μπορώ να κάνω αγαπητέ/η Outopia με τις στατιστικές διαπιστώσεις σας ,πείτε μου παρακαλώ! υ.γ.και μη μου πείτε ότι φροντίζει για την διαπαιδαγώγησή μας κλπ.κλπγιατί,όπως και πάμπολλοι άλλοι,εχω ακούσει «απίστευτους»,βαρετούς,χωρίς μεράκι και γνώσεις,διεκπεραιωτές ραδιοφωνατζήδες(συμβασιούχους ή μόνιμους)πίσω απ τα κρατικά μικρόφωνα(Υπάρχουν και πολλοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους,δε λέω )υ.γ.2)πραγματικά πολυφωνικό ραδιόφωνο από εγκάθετους γραφειοκράτες-υπαλλήλους, δεν γίνεται (μέχρι στιγμής τουλάχιστον)στην Ελλάδα,πως να το κάνουμε??υ.γ.3)Η πολλή σιγουριά της μονιμότητας βλάπτει σοβαρά τ αυτιάαα μας Καλη σας Νύχτα

 15. ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!!! public radio, http://publicradio.listen2myradio.com/

 16. Απαντώ τόσα χρόνια μετά, εν αναμονή εξελίξεων.
  Πιθανή επιστροφή του Τρίτου θα γίνει στις 24/2/2014
  ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s