Ο δαίμων του BSD

BSD Logo Χθες ξεκίνησα να γράφω αυτό το ποστ αλλά στο ψάξιμο πληροφοριών έμαθα ότι ο διασημότερος κομπιουτεράς δαίμων δεν γιόρταζε χθες γιατί δεν έχει καμία σχέση με το σατανά. Ο κόκκινος φιλαράκος (και οι παραλλαγές του) συνοδεύει τις διάφορες εκδόσεις των *BSD συστημάτων απο το 1988 (δεν βρήκα ακριβή ημερομηνία). Ο πατέρας του (Marshall Kirk McKusick) τον βάφτισε BSD Daemon ή beastie (διαβάζετε "BeeS Dee" αν και χιουμοριστικά σημαίνει το μικρό κτήνος).

Η ιστορία λέει ότι τ' όνομά του προέρχεται απ' τη λέξη "ευδαίμων". Αρχική σημασία της λέξης ήταν "αυτός που έχει ευλογηθεί ή ευνοηθεί απο θεό ή τύχη". Ευ+δαίμων (θεός ή τύχη) δηλαδή. Στην αρχαιότητα η λέξη "δαίμων" δήλωνε αρχικά τη θεότητα που μοιράζει, κατανέμει τη μοίρα. Στην αρχαιότητα οι δαίμονες ήταν οι θεότητες στις οποίες αποδιδόταν τιμές αλλά αργότερα η λέξη "δαιμόνιον" σχετίστηκε με τα πονηρά πνεύματα (ας είναι καλά ο Μπαμπινιώτης για τις πληροφορίες).

Άψογα ταιριάζει η ετυμολογία της λέξης στον beastie, εφ' όσον οι Unix δαίμονες διαμοιράζουν αγαθά και υπηρεσίες του λειτουργικού ενός συστήματος "χωρίς" ανθρώπινη παρέμβαση. Πάντως την τρίαινα του ο beastie την απέκτησε όχι γιατί είναι κακό δαιμόνιο αλλά γιατί οι Unix δαίμονες κάνουν fork ("πιρουνιάζουν") άλλες διεργασίες.

Πόσο μ' αρέσουν αυτές οι παλιές καλές ιστορίες του Unix. Εκτός απ' τα τεχνικά θαύματα της εποχής, οι πρωτεργάτες είχαν έμπνευση και προπαντός χιούμορ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s